Żywienie szkół i przedszkoli.

JAKOŚĆ TO PODSTAWA

Nasza firma dokłada wszelkich starań, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone, lekkostrawne i zgodne z normami dietetycznymi dostosowanymi do wieku dziecięcego. Wszystkie nasze potrawy przygotowywane są ze składników wysokiej jakości, biologicznie czystych, pochodzących od lokalnych rolników i dostawców. Nie korzystamy z półproduktów. Doświadczenie naszego personelu kuchennego pozwala na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków od podstaw , również garmażeryjnych. Nie korzystamy z ulepszaczy takich jak kwasek cytrynowy, glutaminian sodu czy inne konserwanty. Zamiłowanie do gotowania oraz szeroka wiedza na temat przyrządzania potraw pozwala nam na łączenie smaków domowej kuchni z nutką nowoczesności. Naszym priorytetem zawsze jednak pozostaje zdrowie.

JADŁOSPISY PRZYGOTOWYWANE SĄ ZGODNIE Z AKTUALNYMI WYTYCZNYMI IŻŻ

Uwzględniając odpowiednie zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz kaloryczność.

ŚNIADANIA

Dostarczane własnym transportem dostosowanym do przewozu żywności – śniadania podane są w sposób gotowy lub w postaci artykułów składających się na śniadanie. Na talerzu dziecka znajdą się pieczywa: ciemne, razowe, wieloziarniste, słonecznikowe, orkiszowe, wędliny wysokogatunkowe [min. o zawartości 100% mięsa] , różne rodzaje serów, dżemy, pasty, pasty rybne, jajeczne, pasztety pieczone, twarogi. Do zup mlecznych dodajemy płatki, zacierki, grykę, lane ciasto itp.

KOMPOTY

Przygotowywane na bazie owoców sezonowych, a w okresie zimowym na bazie mieszanek kompotowych.

ZUPY

Zupa to podstawa każdego dnia – przygotowywana codziennie rano. Bazą naszych zup jest wywar drobiowo – warzywny, uzależniony od menu. Używamy tylko warzyw od stałego dostawcy z Proszowic oraz mięso z firmy zajmującej się rozbiorem mięsa w Michałowicach. Nasze zupy i kremy cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród dzieci jak i opiekunów i nauczycieli.

PODWIECZORKI

Wszystko produkowane z naturalnych składników: budyń, kisiel, galaretki własnego wyrobu oraz owoce suszone bez cukru, pieczywa chrupkie, trzy zboża, ciasta z domieszką mąki razowej, owoce sezonowe. Zwracamy szczególną uwagę, aby menu było urozmaicone i rozwijało zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.

DRUGIE DANIE

Drugie dania mięsne przygotowujemy wyłącznie z mięsa klasy 1. Mięso dostarczane jest codziennie do Restauracji. Dania mięsne w naszej firmie są duszone i pieczone są piecu konwekcyjnym. Poprzez program pieczenia z parą  jakość mięs jest nieporównywalna pod każdym względem. Do dań jarskich wyłącznie naszej produkcji dodajemy mąkę orkiszową i mąki razowe, aby zwiększyć wartość kaloryczną, nie używamy wzmacniaczy smaku (glutaminian sodu) tylko przyprawy naturalne. Śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym, wyeliminowaliśmy cukier zastępując go miodem, oraz stewia.

Pobierz menu żywienia zbiorowego

Kliknij i pobierz

Pobieranie rozpocznie się automatycznie

Pobieram