Żywienie szkół i przedszkoli.
JAKOŚĆ TO PODSTAWA
Nasza firma dokłada wszelkich starań, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone, lekkostrawne i zgodne z normami dietetycznymi dostosowanymi do wieku dziecięcego. Wszystkie nasze potrawy przygotowywane są ze składników wysokiej jakości, biologicznie czystych, pochodzących od lokalnych rolników i dostawców. Nie korzystamy z półproduktów. Doświadczenie naszego personelu kuchennego pozwala na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków od podstaw , również garmażeryjnych. Nie korzystamy z ulepszaczy takich jak kwasek cytrynowy, glutaminian sodu czy inne konserwanty. Zamiłowanie do gotowania oraz szeroka wiedza na temat przyrządzania potraw pozwala nam na łączenie smaków domowej kuchni z nutką nowoczesności. Naszym priorytetem zawsze jednak pozostaje zdrowie.
JADŁOSPISY PRZYGOTOWYWANE SĄ ZGODNIE Z AKTUALNYMI WYTYCZNYMI IŻŻ
Uwzględniając odpowiednie zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz kaloryczność.
ŚNIADANIA
Dostarczane własnym transportem dostosowanym do przewozu żywności – śniadania podane są w sposób gotowy lub w postaci artykułów składających się na śniadanie. Na talerzu dziecka znajdą się pieczywa: ciemne, razowe, wieloziarniste, słonecznikowe, orkiszowe, wędliny wysokogatunkowe [min. o zawartości 100% mięsa] , różne rodzaje serów, dżemy, pasty, pasty rybne, jajeczne, pasztety pieczone, twarogi. Do zup mlecznych dodajemy płatki, zacierki, grykę, lane ciasto itp.
KOMPOTY
Przygotowywane na bazie owoców sezonowych, a w okresie zimowym na bazie mieszanek kompotowych.
ZUPY
Zupa to podstawa każdego dnia – przygotowywana codziennie rano. Bazą naszych zup jest wywar drobiowo – warzywny, uzależniony od menu. Używamy tylko warzyw od stałego dostawcy z Proszowic oraz mięso z firmy zajmującej się rozbiorem mięsa w Michałowicach. Nasze zupy i kremy cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród dzieci jak i opiekunów i nauczycieli.
PODWIECZORKI
Wszystko produkowane z naturalnych składników: budyń, kisiel, galaretki własnego wyrobu oraz owoce suszone bez cukru, pieczywa chrupkie, trzy zboża, ciasta z domieszką mąki razowej, owoce sezonowe. Zwracamy szczególną uwagę, aby menu było urozmaicone i rozwijało zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.
DRUGIE DANIE
Drugie dania mięsne przygotowujemy wyłącznie z mięsa klasy 1. Mięso dostarczane jest codziennie do Restauracji. Dania mięsne w naszej firmie są duszone i pieczone są piecu konwekcyjnym. Poprzez program pieczenia z parą jakość mięs jest nieporównywalna pod każdym względem. Do dań jarskich wyłącznie naszej produkcji dodajemy mąkę orkiszową i mąki razowe, aby zwiększyć wartość kaloryczną, nie używamy wzmacniaczy smaku (glutaminian sodu) tylko przyprawy naturalne. Śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym, wyeliminowaliśmy cukier zastępując go miodem, oraz stewia.
Pobierz menu żywienia zbiorowego